Mitsubishi Eclipse Cross – един по-различен поглед

Близо повече от половин година Mitsubishi Eclipse Cross присъства на автомобилния пазар по света. При първата ми среща с него през Февруари отминаха няколко месеца, в които стана ясно, че за първи път от десетилетия насам се вижда ясно силното медийно присъствие на Mitsubishi. Различни автомобилни специалисти, журналисти, писатели, дилетанти и професионалисти обясняваха с нескрит патос, сравнения и хиперболи в различни статии, фото и видео репортажи какво представлява новият модел на една от най-сериозните японски автомобилни марки. Но малцина от тях успяха да дадат конкретен отговор какво всъщност се крие под наименованието Mitsubishi Eclipse Cross.

Tест драйв-а е 4 часа непрекъснато шофиране, почти без почивка разпределен в града, по магистралата и малка част през пресечен терен.

Моделът е оборудван с 1,5 турбо двигател с шест степенна ръчна скоростна кутия.

Ниво на оборудване Intense 2WD. С цена 49900 лева.

Едно доста добро предизвикателство, за да добия ясна представа какво представлява като цяло новото Мицубиши.

Всъщност новият модел е по-голям от ASX и е позициониран под Outlander. От части изборът на името е свързано със спортния модел на Mitsubishi – Eclipse, който присъства на пазара между 1989 и 2012 година, основно в Северна Америка. През 2014 година дизайнерският отдел на Mitsubishi беше оглавен от Цунехиро Кунимото, който заявяваше в пресата, че е обиколил много страни по света изучавайки мнението на хората, като стремежа му е да приложи в новия Eclipse Cross манталитета и традицията на марката, съчетаваща новите тенденции в автомобилостроенето.

Очевидно е, че New Eclipse Cross e по-различен от стотиците скучни конкурентни модели. SUV съкращението се позиционира на автомобилния пазар с голяма сила преди няколко години и почти не остана марка по света, която да не предлага такъв модел в автомобилната си гама. При Eclipse Cross ситуацията се оказа доста по-различна.

Или накратко казано Eclipse Cross е в горния сегмент на средния клас SUV.

Фактите показват безусловно, че никой в момента, освен MItsubishi не предлага точно такъв калибър автомобил. Или всъщност Mitsubishi отново се оказаха първите, след които всички започнаха да копират.

И защо все пак Mitsubishi и още повече точно този модел?

Визията определя първоначалното впечатление. Mitsubishi Eclipse Cross “грабва окото”от пръв поглед. Много силно присъствие се забелязва в предната чат на автомобила. Очевидно дизайнерите са си свършили добре работата. При близо повече от 4 часа в натовареният градски трафик на София и огромното море от нови и съвременни автомобили, Eclipse Cross остава забелязан. Все пак остават резерви в задната част на модерния SUV. Разделеното стъкло и малката чистачка, която чисти стъклото само в горната му част сякаш са някак си непривично странни.

Може би за в бъдеще би било добре да се помисли за подобряване и модернизиране не само на визията, но най-вече за обзора.

Още веднъж се убеждавам, че вътрешността на купето е оптимално подбрана.

Добро решение е регулируемата задна седалка, в която без проблем има място за краката и при пътници с височина над 180 см.

Пространството много ми напомня за модела Galant, за който не искам да споменавам каква огромна грешка беше прекратяването му от производство от фирмата Mitsubishi, но това е много дълга тема, за която ще стане въпрос съвсем скоро в друго ревю.

Материалите са качествено и добре подбрани, както винаги пластмасата е на добро ниво. Сглобката е без компромис - типично за Mitsubishi.

Традицията продължава и във вътрешността на купето – всички уреди са добре познати, четливи и приятни при допир. Лостът за ръчната спирачка е на малко непривично място, отдалечен от седалката на шофьора. Компромис, с който бързо се свиква. В автомобила за първи път е инсталиран Touch Pad Controller, който се намира зад скоростния лост в централната конзола. Той улеснява командите в управлението на музикалната система, навигацията, интегрирането на смартфон и ползването на различни платформи.

Над арматурното табло има скрит “Head Up” дисплей, който не е активен и при нужда го стартирам с бутона “i HUD”. Точно до него пък има друг бутон с който мога да коригирам нивото на проекцията на екрана, а също така и контраста.

Все още търся смисъла от този прозрачен екран, или по-точно от електронните цифри показващи километрите в час, при положение, че от долу на няколко сантиметра е кокпита с прекрасни аналогови уреди, показващи километрите и оборотите. Не намирам особено приложение, но явно това е нов вид мода, с която всички трябва да се съобразяват. От друга страна логиката е, че при шофиране на дълъг път и когато е нужно употребата на „круиз контрол” той дава информация за определяне на дистанцията до предния автомобил. Това води до повишаване на безопасността.

Външните габарити на автомобила са изненадващо добре подбрани. Нито голям - нито малък, Eclipse Cross се справя много добре в тесните улички пренаситени с коли и малкото пространство за маневриране.

При паркиране на тесни пространства и особено назад Eclipse Cross дава ясна представа за габаритите на колата. Големите странични огледала са повече от перфектни, камерата за задно виждане е съчетана с интуитивен парктроник, който действа незабавно при приближаване на обект, а зоната на обхващане на малки предмети е впечатляваща. Оставам още по-приятно изненадан от малкият радиус на завой, съчетан с прекрасния обзор. Браво – добра работа.

 В града

Особено приятно е превключването на скоростите. Късият им ход и прецизното управление без излишни хлабини дава много ”меко” усещане, приличащо на игра с джойстик. Всичкото това съчетано с по-ниското тегло от близо 150 кг в сравнение с S-AWC - Електронно контролирана система за задвижване на четирите колела с три режима (Auto, Snow, Grave), ускорението и доускорението става доста сериозно. Усещането за 163-те конски сили под капака, че са много повече също се подсилва и от прекрасно подбраните предавателни числа и почти пълното отсъствие на “турбо дупка”.

Или казано с други думи динамиката на Eclipse Cross е предостатъчна в градски режим.  

Винаги съм харесвал управлението на Мицубиши. Един от основните доводи за това е, че почти всичките им модели дават отлична „обратна информация” за случващото се с пътя. Това сякаш е характерната „запазена марка” на фирмата. Имам усещането, че всеки един сантиметър от пътя директно кореспондира с мен. Серво усилвателя на волана е доста чувствителен, като че ли една идея повече от моите критерии.

Окачването по павираните улици се усеща средно твърдо – до меко.

Все пак Eclipse Cross е с 18” джанти с гуми 225/55 R 18.

Вероятно с по-малкият размер 16” усещането за „мекота” ще се усили.

Оживеният градски трафик и големите задръствания дават ясна представа за разхода. При силно натоварени условия с включен клматроник и системата Stop&Gо през цялото време, компютъра показва 10.7л/100км.

При включен „Есо” режим модерния кросоувър сваля разхода на 10.3л/100км, за сметка на динамиката.

На магистралата Eclipse Cross се чувства прекрасно

Шумоизолацията е на ново по-добро ниво и със скорост 140км/ч се усеща осезателно напредък през годините. Мицубиши винаги са имали проблем с „шумовете на вятъра” през годините, който сега е поправен.

Разхода с включен „круиз контрол” при 140 км/ч. и шеста предавка е 6.7 л/100км.

Разликата от превключването от 5-та на 6-та предавка е понижаване с 450об/мин., и съответно около литър на 100 километра.

Това което обаче е доста впечатлително в сравнение с предишни двигатели е силното до ускорение. Двигателят с код 4В40ТС е 4-цилиндров 1.5-литров бензинов с 163к.с/ 5500об/м. с турбокомпресия и система за директно впръскване на горивото. Този агрегат реагира моментално, защото има интегралната конструкция на изходящия колектор и главите на цилиндрите със системата MIVEC за безстепенно регулиране на фазите на газоразпределение при смукателните и изпускателните клапани. Характерното също за него е и спецификацията на моторното масло. По данни на производителя задължително трябва да се спазва вискозитета от 0W-20. Въпреки че по заводски данни тази кола ускорява за 10.3 секунди, моят хронометър засича под 8 секунди до 100км.ч. Явно по-ниското тегло позволява това.

В плавните завои на магистралата Eclipse Cross ми дава усещане за сигурност и стабилност. Малкият „крен” се дължи детайлно на предните и задните амортисьори на Eclipse Cross.

Това усещане се подсилва особено много когато тествам колата извън пътя.

На пресечен терен

Неравностите се поглъщат от предните и задните амортисьори, които са с бързо реагиращи клапани за по-ефективно демпфериране, както и конструкция и характеристики на пружините, които подобряват стабилността на цялото окачване. По-тънките демпфериращи опори на предното окачване и тяхната специална форма позволяват да се постигне линейност на деформацията при промяна на натиска върху тях. Това улеснява поддържането на желаната посока на движение и създава усещане за по-директна реакция на волана, а пък задното окачване е с втулки на горната и долната управляващи щанги и управляващата щанга на петата. По-ниската твърдост повишава степента на поглъщане на вибрациите от колелата, които са особено неприятни при движение по права линия. Задното окачване е конструирано така, че да е по-устойчиво на страничните сили, благодарение на което се повишава стабилността на автомобила и се постига по-прецизна реакция на кормилната уредба.

Инженерите на Мицубиши са използвали нови връзки в отворите за вратите, отвора за задната врата и арките над задните колела. Така се постига по-висока устойчивост на усукване, по-директна реакция на кормилната уредба и по-комфортно возене, вследствие на намалените вибрации. Това се усеща особено много при пресечен и неравен терен на ниска скорост.

Въпреки че тестваният автомобил е само с предно задвижване не усещам проблем при неравностите. За това спомага и високият просвет от 183мм. И междуосието от 2670мм.

След близо 4 часа непрестанно шофиране в града, на магистралата и пресечен терен, се чувствам ободрен. Седалките са с отлична ергономия, както и цялостното позитивно усещане от окачването.

Mitsubishi Eclipse Cross е един съвършено нов автомобил с нова концепция. Той се явява нов клас SUV, който все още няма аналог на пазара.

Носещ съвременност, съчетан с традиция, този модерен кросоувър заслужава особено внимание.

 

"Имаше време, когато всяко нещо значеше много." Имаше такова време, да!

Време в което наистина всяко нещо значеше много. Време, в което всеки детайл, всяка частица от един хубав автомобил беше изработвана с много внимание и любов, от качествени материали и на практика беше вечна.

Наистина имаше такива времена, но за съжаление те безвъзвратно си отидоха...

За щастие през всичките тези години Mitsubishi останаха една от малкото марки автомобили, които не промениха основно традицията и качеството си.

Нека имаме предвид, че Мицубиши е марката на самураите, а не всеки може да бъде такъв.

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България