"О-Ханами" с Mitsubishi Outlander PHEV

Началото на пролетта е магичен момент не само в Япония, но и в целия свят. Според източната философия вишневият цвят напомня на хората за преходността на живота. Краткият период на цъфтенето на вишните през пролетта е национален празник в Япония и носи името О-ханами.Сакура – японската цъфтяща вишна не е като останалите вишневи или черешови дръвчета – тя не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и да предизвиква възхищение. Японците приемат този цвят за свое национално цвете, защото голяма част от културата й е изпълнена с неговата символика.Самураите първи обвързват мисията си в живота с цъфтящата вишна.

Точно по това време на годината при нас пристига новия самурай от Мицубиши, който сякаш иска да покаже точно тази символика – пристигането на пролетта, съчетана със самурайския дух и красивия вишнев цвят на листата на природата.

 

Неговото име е вече достатъчно познато от преди няколко години – Mitsubishi Outlander PHEV.

 

Въведение:

Човечеството се нуждае от чиста екологична енергия, за да запази планетата от тоталното замърсяване. В централните части на известни европейски градове се забранява влизането на автомобили със стари бензинови и дизелови двигатели. Повечето от Plug-in хибридите не отговарят на изискванията за ниски нива на вредни емисии, а някои производители ги изтеглят от производствената си гама. Mitsubishi Outlander PHEV е един от първите plug-in хибриди, които са официално тествани по новите стандарти за разход на гориво и вредни емисии в реални условия (WLTP). Това е съкращение от Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure – глобална хармонизирана тестова процедура за леки автомобили. Става дума за нов метод за измерване на вредните емисии, който бе въведен от 1 септември 2017 като заместник на остарелия „Нов европейски тестов цикъл“ (NEDC). Иновативният SUV е значително усъвършенстван за моделната 2019 година и достигна резултат от едва 46 г/км СО2 и максимален пробег до 45 км в режим EV на ток. Това го превръща в един от най-подходящите хибридни автомобили дори за централните части на градовете по света. Проучванията на Mitsubishi Motors Corporation сред европейци сочат, че дневно (от и до мястото за предвижване в града) не се изминават повече от 40 км. Електрическият пробег на Outlander PHEV ни позволява да караме един изцяло електрически автомобил при седмичните си пътувания в града, който можем да зареждаме директно от контакт или зарядна станция през нощта. Същевременно, наличието на двигател с вътрешно горене ни предоставя необходимата автономност от така или иначе малкото на брой зарядни станции при дълги разстояния (все още малко на брой в България). Mitsubishi Outlander PHEV се предлага на пазара, за да отговори на всички строги мерки за екологичност. Така предпочитанията на хиляди хора да притежават този успешен хибрид стана ествствена необходимост, а в последствие преди няколко седмици Mitsubishi Motors Corporation (MMC) обяви, че продажбите на първия в света зареждаем (plug-in) хибриден SUV модел- Outlander PHEV, са достигнали границата от 200 000 единици от лансирането му на пазара през 2013 година. Mitsubishi Outlander PHEV бе обявен за Зелен SUV на годината™ от Green Car Journal 2019. През годините от появата си, Outlander PHEV може да се похвали с повече от 20 международни награди.

 

Екстериор и интериор:

Новият Mitsubishi Outlander PHEV е с обновен екстериор, в който правят впечатление новите радиаторна решетка, броня и LED фарове (BI- LED) светлини отпред, фарове за мъгла, а отзад има нов дизайн на бронята и голям спойлер. Новите 18-цолови алуминиеви джанти с тънки спици допълват елегантният вид. В интериора на хибридният кросоувър наблюдаваме повече промени. Той е по-изтънчен със своите комфортни предни седалки, обновени лостове за управление и инструментален панел, както и допълнителни въздуховоди към задните седалки, по-удобни USB портове и нови интериорни лайстни. Наблюдаваме и нови контролни уреди на таблото. Целта е по-полезна и лесно разбираема информация за водача. Също така разполагаме и с множество бутони за повишаване на комфорта и безопасността, като от тях по-значимите са подгрявка на волана, който е много полезна „екстра“ в студените зимни дни и бутона BSW или (Blind Spot Warning) за следене и предупреждение при наличие на обекти в „слепия ъгъл “, подгряване на предното стъкло, USB вход, бутон за активиране на задния капак. Под лявата страна на таблото за управление се намират 5 бутона. Те са FCM - Forward Collision Mitigation system - система за ограничаване на опасността от удар отпред, LDW - Lane Dеparture Warning - система за предупреждение, при напускане на пътната лента, UMS - система за предотвратяване на сблъсък при погрешно натискане на педала на газта, изключване на звука на автомобила и автоматично отваряне на задния капак. В технологичния Outlander има и много поставки за чаши, както и големи джобове в страничните врати. Качествената музика е от познатата ни фирма Rockford Fosgate с 8+1 високоговорителя CD/MP3 player, iPOD/DAP контрол, Bluetooth audio, която се контролира от волана, високо-контрастен нов LCD цветен дисплей със SD навигационна система, който има множество функции, показваща състоянието на батериите, разхода на енергия в проценти, ECO информация, изминати километри и цялата необходима информация за пътуването. Задната камера е с Multi Around Monitor - система от 4 цветни камери, която дава пълен обзор, предлагаща 5 режима на работа.

 

Двигател, електромотори, задвижване:

Отличителното при новия плъгин хибрид е замяната на предишният двулитров 135к.с двигател с по-силния 2.4 литров бензинов агрегат. Увеличеният обем на този двигател с код (4В12) спрямо предишния 2.0л (4В11) е много повече динамика. На пръв поглед това е сякаш странно предвид модерните тенденции за намаляване на работния обем или така наречения Downsizing, но това позволява двигателя да работи на по-ниски обороти. Точно в този работен диапазон агрегата 4В12 с цикъла на Аткинсън позволява повишаване на максимална мощност и въртящ момент, което е една от причините, които позволяват новия режим “Sport”. Реално както знаем между двата моста няма механична връзка, карданът липсва по подразбиране, като контролерите на двата ел. мотора, решават колко и точно как да подадат тягата.

Освен това е подобрено и електрическото задвижване. Задният електродвигател е с мощност 70kW (95hp). Задвижващата батерия е с увеличени 10% мощност и капацитет до 13.8kW. По този начин ускорението е намалено до 10,5 секунди, което прави шофирането истинско удоволствие.

На пръв поглед това са само цифри, но няма как да не отбележа, че за тази кола с тегло от 1880 кг., ускорението е впечатляващо.

 

Комфорт, функционалност, окачване

По отношение на комфорта за водача и пътниците, Outlander PHEV e оборудван с нови амортисьори, които подобряват не само комфорта, а и стабилността при завои и наклони.

Нов “Sport mode”, който дава усещане за повече динамика. Спирачният път е много по-къс, благодарение на увеличения диаметър на спирачните дискове. Режим “Snow” подобрява потеглянето в условия на много ниско сцепление и завиването върху хлъзгави настилки. Бутон EV гарантира движение само на електрическа енергия, дори и при по-нисък заряд на батерията.

Outlander PHEV може да бъде зареждан по 5 различни начина.

  1. 1. Стандартно зареждане – 7 часа при 230V 8A, 5,5 часа при 230V 10A и 4 часа при 230V 16A.
  2. 2. Бързо зареждане по стандарта CHAdeMO – 25 минути от 0 до 80% заряд.
  3. 3. Режим зареждане по време на движение.
  4. 4. В режим на регенерация на енергия при спиране, който има 5 степени на превключване.
  5. 5. Автоматично бързо зареждане при движение в режим „Пестене на енергия“.

Трябва да се отбележи интересния факт, че хибридния кросоувър може да се движи и в три различни режима.

  1. 1. Режим „ЕV “– със скорост до 135 км/ч. В този режим Outlander PHEV е задвижван от предния и задния електромотор, а енергията пристига от батерията.
  1. 2. Режим „Сериен хибрид“ – автомобилът се задвижва от предния и задния електромотор, а двигателят с вътрешно горене влиза в ролята на генератор за зареждане на батерията по време на движение. Режимът се активира автоматично при рязко ускорение или движение по наклон, а също така и когато батерията е достигнала своя минимален заряд. Тогава се включва ЕКУ със софтуерна интелигентна система за връщане в EV режим, веднага когато това е възможно.
  2. 3. Режим „паралелен хибрид“ – ДВГ задвижва предните колела, предният електромотор асистира, а задният задвижва задните колела. Този режим се активира при висока скорост. Отново ЕКУ-то на автомобила следи за връщане в режим „Сериен хибрид“или „ЕV” веднага щом това е възможно. Двигателят участва и като генератор за зареждане на батерията.

В нивото на оборудване Intense+ можем да използваме Outlander PHEV за отдаване на електроенергия.

В багажника на автомобила има стандартен електрически контакт, в който можем да захраним малки електроуреди.

Подобреният заден електромотор генерира по-добро ускорение, повече стабилност и по-добър контрол - още повече в спортен режим и режим за заснежени пътища. Де факто двата електромотора се обединяват със S-AWC, за да предоставят нужния въртящ момент и стабилност на всяко едно от четирите колела. Добавени са два нови режима - SPORT – за по-директен контрол на водача и SNOW – за по-голяма увереност по хлъзгави настилки.

Подобрението в този аспект на Outlander PHEV 19МY, спрямо предшесвеника си Outlander PHEV 17MY е значителна.

 

Бъдещето:

В контекста на климатични промени, повишаващи се потребителски изисквания и променливи цени на енергията, автомобилната индустрия се преобразява. За да продължи да се развива в положителна посока, тя трябва да промени революционно светогледа, технологиите и бизнес модела си. Електрическите превозни средства, като част от тази промяна са само върха на айсберга. Mitsubishi Motors Corporation представи на Автосалона в Женева тази година “Dendo Drive House “- съкращение на DEN (електрически) DO (Шофирам). Това е нова концепция за дома и автомобила, създадена да генерира, съхранява и споделя енергия, превръщайки превозното средство в част от цялостната ЕКО инфраструктура. Възползвайки се от съвместимостта на Outlander PHEV, DDH е система, която съчетава двупосочно зарядно, соларни панели, домашна батерия и домашна система за управление на енергията (HEMS). Системата е създадена за домашна употреба, но може да бъде разширена и адаптирана за корпоративни и индустриални съоръжения. Веднъж инсталиран, DDH пакетът позволява на клиентите да зареждат автомобила си у дома, като използват електроенергия, генерирана от соларните панели, както и да снабдяват дома си с електричество от PHEV автомобила. По този начин всеки потребител намалява не само разходите си за гориво, зареждайки автомобила и домашната си батерия с енергия от слънцето през деня, но и разходите за електроенергия, като използва двупосочното зарядно, за да снабдява дома си с енергия от автомобила през нощта. Успоредно с това, допринасяте и за една по-чиста околна среда, като използвате електричество, генерирано от възобновяем източник на енергия – слънцето.

Пролетта е вече тук, японската вишна е разцъфнала. Mitsubishi Outlander PHEV е в пълна хармония с човека и природата.

И както се казва в една японска поговорка – „Вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората “.

 

Ценова листа

 

Светозар Ангелов

Фен Клуб Мицубиши България